fbpx
omos-hero

Ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Το στροφικό πέταλο του ώμου αποτελείται από πολλούς τένοντες που συνδέουν τους μύες γύρω από τον ώμο με το βραχιόνιο οστό. Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου είναι μια εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση, που προκαλείται από εναποθέσεις ασβεστίου στο στροφικό πέταλο του ώμου και μπορεί να βλάψει σοβαρά την κίνησή του, αλλά και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Εκτός από την πίεση που προκαλείται από τη συσσώρευση ασβεστίου και τη φθορά των τενόντων, οι εναποθέσεις μειώνουν τον χώρο μεταξύ του ακρωμίου και του στροφικού πετάλου, κάτι που οδηγεί σε πρόσκρουση.

Η κατάσταση εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών και, ενώ η αιτία παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη, δεν φαίνεται να σχετίζεται με τραυματισμό, διατροφή ή οστεοπόρωση

Ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου: Αιτία εμφάνισης

Παρόλο που δεν είναι γνωστές οι ακριβείς αιτίες που προκαλούν την πάθηση, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που, βάσει μελετών, φαίνεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της.

Όλες οι αιτίες που προκαλούν τενοντίτιδα στον ώμο συνδέονται και με την ασβεστοποιό τενοντίτιδα.

Μερικές από αυτές τις αιτίες είναι:

·        γενετική προδιάθεση

·        παθήσεις του θυρεοειδούς 

·        μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης

·        σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής του ώμου

·        σύνδρομα υπέρχρησης του ώμου

Ποια είναι τα στάδια εξέλιξης της ασβεστοποιού τενοντίτιδας

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα εξελίσσεται σε τρία στάδια:

·        Προ-ασβεστοποιό: Κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης, εμφανίζεται έντονος πόνος, ενώ το εύρος της κίνησης περιορίζεται. Η περιοχή, επίσης, παρουσιάζει αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο.

·        Ασβεστοποιό: Το ασβέστιο απελευθερώνεται από τα κύτταρα, σχηματίζοντας εναποθέσεις. Αυτό το στάδιο μπορεί να προκαλέσει σημαντική ενόχληση έως αφόρητο πόνο.

·        Μετα-ασβεστοποιό: Στο τελικό στάδιο, οι εναποθέσεις αντικαθίστανται από υγιή ιστό και το εύρος κίνησης αρχίζει να βελτιώνεται.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ασβεστοποιού τενοντίτιδας

Τα άτομα που υποφέρουν από την πάθηση μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα, όπως:

·        Ξαφνικό πόνο κατά την ηρεμία 

·        Πόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας

·        Έντονο πόνο με την κίνηση του ώμου 

·        Μειωμένο εύρος κίνησης ή/και δυσκαμψία στον ώμο

·        Ευαισθησία στην ψηλάφηση του στροφικού πετάλου του ώμου

Διάγνωση και αντιμετώπιση ασβεστοποιού τενοντίτιδας

Εάν αντιμετωπίζετε ασυνήθιστο ή επίμονο πόνο στον ώμο, θα χρειαστεί να επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας.

Διάγνωση

Αφού συζητήσετε τα συμπτώματά σας, ο γιατρός θα λάβει ένα πλήρες ιστορικό της πάθησης και θα πραγματοποιήσει μια λεπτομερή κλινική εξέταση. Μπορεί να σας ζητήσει να σηκώσετε το χέρι σας ή να κάνετε κύκλους με αυτό για να παρατηρήσει τυχόν περιορισμούς στο εύρος της κίνησής σας.

Μετά την κλινική εξέταση, ο γιατρός πιθανότατα θα σας παραπέμψει για κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις και θα αναζητήσει τυχόν εναποθέσεις ασβεστίου ή άλλες ανωμαλίες. Μια ακτινογραφία μπορεί να αποκαλύψει μεγάλες εναποθέσεις, ενώ το υπερηχογράφημα θα βοηθήσει στον εντοπισμό μικρότερων, που δεν φάνηκαν στην ακτινογραφία.

Μόλις ο γιατρός καθορίσει το μέγεθος των εναποθέσεων, μπορεί να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα θεραπείας, προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας.

Αντιμετώπιση

Οι περισσότερες περιπτώσεις ασβεστοποιού τενοντίτιδας μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς χειρουργική επέμβαση. Σε ήπιες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να προτείνει έναν συνδυασμό φαρμάκων και φυσικοθεραπείας.

Μη χειρουργική αντιμετώπιση

Σε κάθε περίπτωση, ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι η μείωση του πόνου και της φλεγμονής στην άρθρωση του ώμου. Εκτός από την ανάπαυση της άρθρωσης, υπάρχουν οι ακόλουθες επιλογές:

·       Αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα είναι χρήσιμα για τη μείωση του οιδήματος και της φλεγμονής στην άρθρωση του ώμου, μειώνοντας έτσι και τον πόνο.

·       Ενέσεις. Η κορτιζόνη είναι ένα πολύ ισχυρό στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο και μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό στην ανακούφιση της φλεγμονής και του οιδήματος. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως προσωρινά, αλλά μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση για αρκετά μεγάλο διάστημα.

·       Τοπική έκπλυση (barbotage). Κατά τη διάρκεια της απορρόφησης των εναποθέσεων ασβεστίου, ο πόνος μπορεί να γίνει αρκετά ανυπόφορος. Σε αυτή την περίπτωση, ο χειρουργός ενδέχεται να προτείνει την αφαίρεση ασβεστίου, εισάγοντας δύο μεγάλες βελόνες και «ξεπλένοντας» την περιοχή με αποστειρωμένο διάλυμα φυσιολογικού ορού. 

Αυτή η διαδικασία καταφέρνει να διαλύσει τα σωματίδια ασβεστίου, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να αφαιρεθούν με τις βελόνες. Ακόμα κι αν το ασβέστιο δεν μπορεί να αφαιρεθεί, η πλύση μπορεί να αποσυμπιέσει τον τένοντα, επομένως και τη δυσφορία.

·       Φυσικοθεραπεία. Η φυσιοθεραπεία επικεντρώνεται επίσης στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής και μπορεί παράλληλα να περιλαμβάνει θεραπεία με κρύο ή ζέστη στην περιοχή.

·       Θεραπεία με κρουστικούς υπερήχους. Σε αυτή την περίπτωση αντιμετώπισης, χρησιμοποιείται ένα μηχάνημα για τη δημιουργία παλμών που κατευθύνονται στην επώδυνη περιοχή, με σκοπό να βοηθήσουν στη διάσπαση των εναποθέσεων ασβεστίου, ώστε να απορροφηθούν πιο εύκολα από το σώμα.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Εάν ο πόνος και η απώλεια κίνησης συνεχίσουν να επιδεινώνονται ή να παρεμβαίνουν στην καθημερινότητα του ασθενούς, ακόμα και μετά τη συντηρητική θεραπεία, τότε η μόνη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση.

Η επέμβαση που εφαρμόζεται στην περίπτωση της ασβεστοποιούς τενοντίτιδας και προσφέρει άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση, είναι η Αρθροσκόπηση.

Κατά την Αρθροσκόπηση, ο χειρουργός ορθοπαιδικός θα κάνει μια μικρή τομή και θα τοποθετήσει μια μικροσκοπική κάμερα. Η κάμερα θα τον βοηθήσει στον αρθροσκοπικό καθαρισμό της επασβέστωσης του στροφικού πετάλου.

Μετά το πέρας του χειρουργείου, ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο την ίδια ημέρα και μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του μέσα σε λίγες ημέρες.

Εάν πονάτε στον ώμο ή αντιμετωπίζετε ενοχλητικά συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν ειδικό ιατρό ώστε να σας συμβουλεύσει εκτενέστερα, ανάλογα με την περίπτωσή σας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.