fbpx
1-2

Επανορθωτική χειρουργική άνω άκρου: Τι είναι και πότε εφαρμόζεται;

Τα χέρια μας και γενικότερα τα άνω άκρα είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή ζωή. Είτε για τις απλές διαδικασίες, όπως το βούρτσισμα των δοντιών ή το άνοιγμα της πόρτας, είτε ως εργαλείο της βασικής εργασίας μας, εκτελούν όλες τις ενέργειες αβίαστα και χωρίς πόνο.

Ένας τραυματισμός που βλάπτει τα δάχτυλα, τα χέρια ή τους καρπούς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας. Από την άλλη, μια χειρουργική επέμβαση στα χέρια είναι μια διαδικασία που προκαλεί στις περισσότερες περιπτώσεις άγχος και αγωνία. Μεγάλες και σύνθετες επεμβάσεις, όπως αυτές της αποκατάστασης νεύρων μετά από τραυματισμό ή της παράλυσης των άκρων από διάφορες αιτίες, μπορεί να είναι επίπονες, καθώς η αποκατάσταση είναι συνήθως χρονοβόρα.

Ωστόσο, με την επανορθωτική χειρουργική του χεριού είναι εφικτό να αποκατασταθούν τόσο η λειτουργία όσο και η εμφάνιση του χεριού. Ο στόχος μιας τέτοιας επέμβασης είναι να μειωθεί ο πόνος και να βελτιωθεί η λειτουργία και η κίνηση, ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε στις κανονικές μας δραστηριότητες.

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τη μέθοδο.

Τι είναι η επανορθωτική χειρουργική άνω άκρου

Η φθορά με την πάροδο του χρόνου προκαλεί επώδυνα προβλήματα στα χέρια, κάποια από τα οποία λύνονται επιτυχώς με χειρουργική επέμβαση.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης λόγω τραυματισμού ή ατυχημάτων που προκαλούνται από αντικείμενα όπως πυροτεχνήματα, αιχμηρά εργαλεία η βαριά μηχανήματα που απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των χεριών, ακολουθούμενη από φυσικοθεραπεία.

Η επανορθωτική χειρουργική άνω άκρων βοηθά επίσης στην αποκατάσταση των ασθενών που φέρουν συγγενείς ανωμαλίες στα άνω άκρα τους, δηλαδή διαταραχές που υπάρχουν από τη γέννηση.

Άλλες συχνές καταστάσεις στις οποίες εφαρμόζεταιη επανορθωτική χειρουργική είναι:

Πότε πρέπει να γίνονται οι επεμβάσεις επανορθωτικής χειρουργικής

Οι επεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται όταν τα δάχτυλα και οι αρθρώσεις είναι λειτουργικά και έχουν ικανοποιητική κινητικότητα, καθώς αν υπάρχουν μόνιμές ουλές, τα χειρουργικά αποτελέσματα είναι πιο φτωχά.

Τα χέρια που έχουν ήδη αναπτύξει δυσκαμψία μπορούν να παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση, με τη βοήθεια μιας επανορθωτικής χειρουργικής επέμβασης. Ωστόσο, συχνά απαιτείται μια περίοδος θεραπείας για τη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων και την επαναφορά της λειτουργίας των δακτύλων. Αυτό συμβαίνει επειδή, μια άρθρωση που είναι άκαμπτη πριν από τη χειρουργική επέμβαση, θα είναι επίσης άκαμπτη μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η μόνη περίπτωση να επανέλθει είναι να έχει επιτευχθεί κινητοποίηση του ιστού του δέρματος και των αρθρώσεων.

Η επανορθωτική χειρουργική σε περιπτώσεις που έχουν αναπτυχθεί μόνιμες συγκάμψεις και αγκύλωση των δακτύλων θα πρέπει να εφαρμόζεται πολύ προσεκτικά, καθώς δεν είναι πάντα δυνατή η αποκατάσταση της λειτουργικότητας.

Διαβάστε τις πιο συχνές παθήσεις των δακτύλων

Επανορθωτική χειρουργική για την αποκατάσταση των περιφερικών νεύρων

Όταν αναφερόμαστε στην αποκατάσταση των περιφερικών νεύρων, στην ουσία εννοούμε τη σταδιακή επαναφορά της λειτουργίας και της κινητικότητας στο προσβεβλημένο άκρο, με επεμβάσεις όπως νευροσυρραφές, νευρομεταφορές και νευρικά μοσχεύματα.

Με τον καιρό, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σε έναν φυσιολογικό καθημερινό τρόπο ζωής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι τα αποτελέσματα δεν θα φανούν αμέσως.

Η ανάκαμψη είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ! Χρειάζεται πάντα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την αποκατάσταση των περιφερικών νεύρων μετά από μια χειρουργική επέμβαση

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την αποκατάσταση, με κυριότερους την ηλικία, την κατάσταση υγείας του ασθενούς, το στρες, τη συμμόρφωση με το θεραπευτικό πλάνο, τη χρήση αλκοόλ/ουσιών/καπνού, ακόμη και ο ύπνος.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι o κάθε οργανισμός αναρρώνει με διαφορετικό ρυθμό κι αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό. Επειδή, ορισμένες φορές, δεν αισθανόμαστε ή δεν βλέπουμε άμεσα την ανάκαμψη, δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει καθόλου.

Σε κάθε περίπτωση, πριν από κάθε επέμβαση, συμβουλευτείτε τον χειρουργό ορθοπαιδικό σας και την ομάδα θεραπείας για τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε, σχετικά με τον τραυματισμό και τη διαδικασία αποκατάστασης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.