fbpx
stop

Κάπνισμα: Τι ρόλο παίζει στις παθήσεις των άνω άκρων

Κάθε χρόνο περισσότερα από 7 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται άμεσα με το κάπνισμα.

Το κάπνισμα, όπως είναι γνωστό, συνδέεται με καρδιακές, αναπνευστικές παθήσεις, αλλά και με διάφορους τύπους καρκίνου. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι ότι το κάπνισμα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στα οστά και τις αρθρώσεις.

Το κάπνισμα επηρεάζει κάθε είδους ιστό στο ανθρώπινο σώμα, με πολλές επιπτώσεις του να παραμένουν αναστρέψιμες. Αποφεύγοντας ή διακόπτοντας το κάπνισμα, ο κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων παθήσεων, σχετικών με το κάπνισμα, μειώνεται. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί, επίσης, να βοηθήσει το σώμα να ανακτήσει σημαντικό μέρος της «φυσιολογικής» λειτουργίας του.

Ας δούμε μερικές σοβαρές επιπτώσεις του καπνίσματος και παθήσεις που προκύπτουν στα άνω άκρα:

Ο ρόλος του καπνίσματος στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, δηλαδή της εξασθένησης των οστών που με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο για κατάγματα. Συγκεκριμένα, το κάπνισμα αποδυναμώνει τα οστά με διάφορους τρόπους, όπως:

·        Μειώνει την παροχή αίματος στα οστά, όπως και σε πολλούς άλλους ιστούς του σώματος.

·        Μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τη διατροφή στο έντερο. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ενδυνάμωση των οστών.

·        Διασπά τα οιστρογόνα στο σώμα πιο γρήγορα. Τα οιστρογόνα είναι μια ομάδα φυσικών στεροειδών ορμονών που συμμετέχουν σε βασικές μεταβολικές διεργασίες στα οστά.

·        Η νικοτίνη επιβραδύνει την παραγωγή κυττάρων που σχηματίζουν τον οστίτη ιστό (οστεοβλάστες), με αποτέλεσμα να παράγεται λιγότερο οστό.

Ο ρόλος του καπνίσματος στις παθήσεις των άνω άκρων

Το κάπνισμα επηρεάζει όλους ιστούς που συνθέτουν το μυοσκελετικό σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού και εμφάνισης διαφόρων παθήσεων:

·        Η πιθανότητα ρήξης του τένοντα υπερακανθίου του ώμου  στους καπνιστές είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνη των μη καπνιστών, κάτι που πιθανόν σχετίζεται με την «ποιότητα» των τενόντων στους καπνιστές.

·        Οι καπνιστές έχουν 1,5 φορά μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν σοβαρό τραυματισμό, όπως θυλακίτιδα ή τενοντίτιδα, από τους μη καπνιστές.

·        Οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να υποστούν τραυματισμούς, όπως διάστρεμμα ή κατάγματα.

·        Το κάπνισμα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πόνου στην πλάτη και ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Ο ρόλος του καπνίσματος στην επούλωση των τραυμάτων

Το κάπνισμα έχει αρνητική επίδραση στην πώρωση των καταγμάτων των οστών και την επούλωση των τραυμάτων.

Τα κατάγματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να πωρωθούν (κολλήσουν) στους καπνιστές. Αυτό συμβαίνει λόγω των βλαβερών επιδράσεων της νικοτίνης στην παραγωγή κυττάρων, που σχηματίζουν οστίτη ιστό.

Μερικά κατάγματα, μάλιστα, μπορεί να μην πωρωθούν ποτέ και συχνά απαιτούν πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις, με διάφορα εμφυτεύματα. Ως αποτέλεσμα, ο παρατεταμένος χρόνος αποθεραπείας αυξάνει τον πόνο, τη δυσκαμψία και την αποχή από τις καθημερινές δραστηριότητες.

Επιπρόσθετα, οι καπνιστές έχουν υψηλότερο ποσοστό επιπλοκών μετά από χειρουργικές επεμβάσεις από τους μη καπνιστές. Παραδείγματα τέτοιων επιπλοκών είναι η παρατεταμένη επούλωση των τραυμάτων, η λοίμωξη ή και τα φτωχά αποτελέσματα στην αποθεραπεία.

Αυτό οφείλεται στις διάφορες χημικές ουσίες που απορροφώνται από το σώμα με το κάπνισμα. Η νικοτίνη είναι μια ουσία που προκαλεί σπασμό στα αιμοφόρα αγγεία. Όταν συμβαίνει αυτό, μειώνεται η ροή αίματος και κατ’ επέκταση η μεταφορά οξυγόνου προς όλους τους ιστούς.

Η μειωμένη ροή αίματος και παροχή οξυγόνου, επηρεάζουν περισσότερο τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στα δάχτυλα. Επηρεάζουν όμως και τα μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγόνο στα οστά, τα νεύρα, τους τένοντες και τους μυς. Η νικοτίνη, ως ουσία, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα χέρια.

Όσον αφορά την επούλωση των τραυμάτων του δέρματος, η διαδικασία είναι πιο αργή στα δάχτυλα που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου και στη νικοτίνη. Οι καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν υποτροπή των τραυμάτων και ενδέχεται να μην επουλωθούν ποτέ.

Ο ρόλος του καπνίσματος στις ενοχλήσεις των νεύρων

Οι ενοχλήσεις από τα νεύρα (μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, πόνος) μπορεί να εμφανιστούν με μεγαλύτερη ένταση στους καπνιστές, ιδίως σε όσους έχουν και κάποια ακόμη πάθηση, όπως διαβήτη. Οι καπνιστές, αναφέρουν συχνά πιο σοβαρά συμπτώματα, π.χ. πριν από μια χειρουργική επέμβαση στον καρπιαίο σωλήνα. Είναι επίσης αρκετά πιθανό να έχουν επίμονα συμπτώματα πόνου, μετά από μια χειρουργική επέμβαση.

Ο ρόλος του καπνίσματος στις παθήσεις των δακτύλων

Έρευνες δείχνουν ότι όταν μια έγκυος γυναίκα καπνίζει, είναι πιο πιθανό το βρέφος να παρουσιάσει κάποια γενετική ανωμαλία. Συνήθη παραδείγματα είναι η πολυδακτυλία (να γεννηθεί με επιπλέον δάχτυλα), η συνδακτυλία (να γεννηθεί με ενωμένα δάκτυλα) ή η έλλειψη κάποιους δακτύλου. Όσο περισσότερο καπνίζει η μητέρα, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να συμβεί κάτι από τα προηγούμενα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται σχέση δόσης-απόκρισης και αφορά τις γενετικές μεταλλάξεις.

Άλλη μια πάθηση που εμφανίζεται συχνά σε καπνιστές είναι η Νόσος Dupuytren ή, αλλιώς, Ρίκνωση Παλαμιαίας Απονεύρωσης κατά την οποία δημιουργείται μία ανώμαλη πάχυνση του συνδετικού ιστού, ακριβώς κάτω από το δέρμα της παλάμης.

Η πάχυνση του συνδετικού ιστού ξεκινάει από την παλάμη και σταδιακά επεκτείνεται προς τα δάχτυλα. Καθώς αναπτύσσεται ο παθολογικός συνδετικός ιστός δημιουργούνται στο δέρμα κρύπτες, οζίδια και ταινίες σκληρού ιστού, με αποτέλεσμα τη σύγκαμψη των δακτύλων.

Συνεπώς, το κάπνισμα επηρεάζει τόσο τα άνω άκρα του καπνιστή όσο και την συνολικότερη υγεία του. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ίσως ήρθε η στιγμή να ξανασκεφτείτε την απόφασή σας και να προσπαθήσετε να σταματήσετε το κάπνισμα, εάν είστε καπνιστής.

Εάν είστε καπνιστής/καπνίστρια και παρουσιάζετε διαρκή και ενοχλητικά συμπτώματα στα χέρια σας, μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας ώστε να κλείσετε ένα ραντεβού για κλινική εξέταση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.