fbpx

Κάταγμα Σκαφοειδούς​

Αρθροσκοπική Οστεοσύνθεση: Η πιο σύγχρονη θεραπεία στα κατάγματα σκαφοειδούς

Τι είναι το κάταγμα σκαφοειδούς;​

Το σκαφοειδές είναι ένα από τα οκτώ μικρά οστά που συνθέτουν την άρθρωση του καρπού (εικ. 1). Τα οστά του καρπού είναι παρατεταγμένα σε δύο σειρές. Η πρώτη σειρά βρίσκεται πιο κοντά στον πήχη (εγγύς στοίχος) και η άλλη πιο κοντά στα δάκτυλα (άπω στοίχος). Το σκαφοειδές αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο σειρών των οστών του καρπού. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού του σκαφοειδούς, τα κατάγματα του οποίου αποτελούν τη συχνότερη κάκωση των οστών του καρπού.

Πώς συμβαίνουν​

Τα κατάγματα σκαφοειδούς συμβαίνουν συνήθως μετά από πτώση με τεντωμένο χέρι. Στην αρχή η κάκωση πονάει, αλλά ο πόνος μπορεί να βελτιωθεί γρήγορα μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες. Συνήθως δεν υπάρχει ορατή παραμόρφωση ή μώλωπες. Συχνά μετά τον τραυματισμό εμφανίζεται ελάχιστο πρήξιμο στον καρπό προς τη μεριά του αντίχειρα (εικ. 2). Δεδομένου ότι δεν υπάρχει παραμόρφωση, πολλοί άνθρωποι εσφαλμένα υποθέτουν ότι έχουν ένα απλό διάστρεμμα στον καρπό τους, και αναζητούν ιατρική βοήθεια καθυστερημένα όταν ο πόνος συνεχίζει. Είναι σύνηθες να βλέπουμε ασθενείς με κατάγματα σκαφοειδούς μήνες ή χρόνια μετά τον τραυματισμό.

Διάγνωση​

Η διάγνωση των καταγμάτων σκαφοειδούς βασίζεται στις απλές ακτινογραφίες καρπού (εικ.3). Μερικές φορές όμως η γραμμή του κατάγματος δεν είναι φανερή και οι ακτινογραφίες που γίνονται στις αρχές (πρώτη εβδομάδα) μπορεί να είναι φυσιολογικές. Έτσι ένα απαρεκτόπιστο κάταγμα σκαφοειδούς μπορεί εσφαλμένα να διαγνωστεί ως «διάστρεμμα». Ως εκ τούτου ασθενείς με σημαντική ευαισθησία στο σκαφοειδές είναι ύποπτοι για κάταγμα και πρέπει να αντιμετωπιστούν με νάρθηκα ακινητοποίησης. Απλές ακτινογραφίες δύο εβδομάδες μετά από την τοποθέτηση του καρπού σε νάρθηκα μπορούν να αποκαλύψουν το κάταγμα. Στις αμφισβητήσιμες περιπτώσεις, η μαγνητική ή αξονική τομογραφία καρπού μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του κατάγματος (εικ. 4). Η αξονική τομογραφία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της παρεκτόπισης του κατάγματος και την ανατομία του καρπού ενώ η μαγνητική τομογραφία αναδεικνύει την ύπαρξη οστεονέκρωσης. Μέχρι την οριστική διάγνωση και την έναρξη της θεραπείας ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει με τον καρπό ακινητοποιημένο σε νάρθηκα ώστε να αποτραπεί η παρεκτόπιση ενός πιθανού κατάγματος.

Θεραπεία ​

Αν το κάταγμα είναι μη παρεκτοπισμένο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακινητοποίηση σε γύψο που καλύπτει συνήθως τον πήχη, τον καρπό και τον αντίχειρα, και μερικές φορές μπορεί να περιλαμβάνει τον αγκώνα για την πρώτη φάση της θεραπείας. Η θεραπεία με γύψο μπορεί κυμαίνεται από 6 έως 10 εβδομάδες και μερικές φορές. Αυτό συμβαίνει επειδή η παροχή αίματος στο σκαφοειδές διαταράσσεται από το κάταγμα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η επούλωση του κατάγματος. Αν η παροχή αίματος διακοπή εντελώς από την καταγματική γραμμή τότε υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης οστεονέκρωσης, νέκρωσης δηλαδή τμήματος του σκαφοειδούς. Ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο οστεονέκρωσης έχουν τα παρεκτοπισμένα κατάγματα και αυτά στο εγγύς τρίτο του σκαφοειδούς, το μέρος δηλαδή που βρίσκεται πλησιέστερα προς τον πήχη. Στις περιπτώσεις αυτές, του παρεκτοπισμένου κατάγματος ή του κατάγματος του εγγύς πόλου, η χειρουργική επέμβαση είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία. Με τη χειρουργική επέμβαση, σταθεροποιείται το κάταγμα με τη βοήθεια μιας βίδας (εικ. 5). Μερικές φορές είναι απαραίτητη και η χρήση οστικού μοσχεύματος για να βοηθηθεί η επούλωση του κατάγματος (εικ. 6). Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται και σε μη παρεκτοπισμένα κατάγματα όταν ο ασθενής δεν επιθυμεί την παρατεταμένη θεραπεία με γύψο, όπως οι αθλητές και οι χειρώνακτες (εικ. 7).

Επιπλοκές καταγμάτων σκαφοειδούς ​

Οι συχνότερες επιπλοκές είναι η ψευδάρθρωση, δηλαδή να μη κολλήσει το κάταγμα, η οστεονέκρωση, η αστάθεια του καρπού, ο επίμονος πόνος και η μετατραυματική αρθρίτιδα.
Δείτε παρακάτω κάποια περιστατικά καταγμάτων σκαφοειδούς που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία από τον Δρ. Βενουζίου, με την πιο σύγχρονη τεχνικής της αρθροσκοπικά υποβοηθούμενης οστεοσύνθεσης:
Περιστατικά

Κάταγμα Σκαφοειδούς / Αρθροσκοπική Οστεοσύνθεση (Scaphoid Fracture Arthroscopic Assisted Reduction Internal Fixation)

Ασθενής 16 ετών υπέστη κάταγμα μεσότητας σκαφοειδούς οστού του αριστερού καρπού μετά από πτώση σε αγώνα μπάσκετ.  Οι αρχικές ακτινογραφίες δεν ανέδειξαν την εστία του

Διαβάστε περισσότερα »
Περιστατικά

Κάταγμα Σκαφοειδούς / Αρθροσκοπική Οστεοσύνθεση (Scaphoid Fracture Arthroscopic Assisted Reduction Internal Fixation)

Ασθενής 24 ετών υπέστη κάταγμα μεσότητας σκαφοειδούς οστού του δεξιού καρπού μετά από πτώση σε αγώνα ποδοσφαίρου.  Ο ασθενής προσήλθε 2 μήνες μετά την κάκωση όταν

Διαβάστε περισσότερα »

Επιστρέψτε με υγεία και δύναμη για νέες προκλήσεις!

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.