fbpx
Άρθρα-παθήσεων--Ρήξη-στροφικού-πετάλου-του-ώμου--Οι-πιο-συχνές-ερωτήσεις-για-την-επώδυνη-κατάσταση-hero

Ρήξη στροφικού πετάλου ώμου: Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις

Το στροφικό πέταλο είναι μια ομάδα μυών και τενόντων στον ώμο, που μας βοηθά να σηκώνουμε και να κινούμε τα χέρια μας προς όλες τις κατευθύνσεις. Η ρήξη στροφικού πετάλου ώμου αποτελεί μια κοινή αιτία πόνου και δυσλειτουργίας του ώμου, που προέρχεται από την έντονη καταπόνηση των τενόντων του ώμου. Οι περισσότερες ρήξεις συμβαίνουν στον τένοντα του υπερακανθίου, ο οποίος εκτείνεται από την κεφαλή του βραχιονίου έως την ωμοπλάτη, αλλά ενδέχεται να εμπλέκονται και τα άλλα μέρη του στροφικού πετάλου (ο υποπλάτιος, ο υπακάνθιος και ο ελάσσων στρογγύλος).

Πως αξιολογείται ο βαθμός τραυματισμού του στροφικού πετάλου;

Η βαρύτητα της βλάβης που αφορά τη ρήξη εξαρτάται από την ποιότητα του τένοντα. Οι τένοντες ενός υγιούς στροφικού πετάλου σχίζονται σπάνια. Ωστόσο, ένας εκφυλισμένος τένοντας λόγω ηλικίας ή από επανειλημμένη καταπόνηση ή σε έναν καπνιστή, μπορεί να σχιστεί χωρίς να προηγηθεί σοβαρός τραυματισμός.

Πόσα είδη ρήξης του στροφικού πετάλου υπάρχουν;

Υπάρχουν διάφορα είδη, με συχνότερα τα εξής δύο:

1.      Μερικού πάχους ρήξη: Καταστρέφεται ένα τμήμα του τένοντα, χωρίς να έχει κοπεί εντελώς.

2.      Ολικού πάχους ρήξη:  Αυτό το είδος ονομάζεται και πλήρης ρήξη, καθώς διαχωρίζει όλο τον τένοντα από το οστό. Στη ρήξη ολικού πάχους, υπάρχει ουσιαστικά μια τρύπα στον τένοντα.

Ποια είναι τα αίτια της ρήξης στροφικού πετάλου ώμου;

Τα συνήθη αίτια που οδηγούν σε ρήξη στροφικού πετάλου ώμου είναι:

·        Σοβαρός τραυματισμός του τένοντα / ώμου

·        Συσσώρευση επαναλαμβανόμενων μικροτραυματισμών/καταπόνησης

·        Πτώση από ύψος

·        Απότομη άρση βάρους

·        Χρόνια τενοντίτιδα ή φλεγμονή του στροφικού πετάλου

·        Εκφύλιση ιστών / τένοντα λόγω ηλικίας

·        Εξάρθρημα του ώμου

·        Αθλητικές κακώσεις / τραυματισμοί

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης του στροφικού πετάλου;

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

·        Βαθύς πόνος στην πρόσθια μεριά του ώμου

·        Πόνος που ακτινοβολεί στο πλάι του βραχίονα

·        Επαναλαμβανόμενος πόνος μετά από υπερβολική δραστηριότητα

·        Πόνος κατά την ηρεμία και τη διάρκεια της νύχτας

·        Αδυναμία (ειδικά κατά την προσπάθεια ανύψωσης του άκρου)

·        Απώλεια κινήσεων

·        Αίσθηση πιασίματος ή κλικ όταν κινείται το χέρι

Πότε πρέπει να γίνει επίσκεψη σε χειρουργό ορθοπαιδικό για μια ρήξη στροφικού πετάλου;

Εάν τραυματίσατε τον ώμο σας ή έχετε χρόνιο πόνο στον ώμο ή γενικότερα στο άνω άκρο, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με έναν χειρουργό ορθοπαιδικό, ώστε να γίνει άμεσα η διάγνωση και να ξεκινήσει η θεραπεία.

Ο γιατρός είναι πιθανό να συστήσει διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ρήξης του στροφικού πετάλου μπορεί να αποτρέψει συμπτώματα, όπως απώλεια δύναμης και κινητικότητας.

Μόλις ο χειρουργός ορθοπαιδικός κάνει τη διάγνωση, μπορείτε να εξετάσετε μαζί τις χειρουργικές και μη χειρουργικές επιλογές που υπάρχουν και να ξεκινήσετε την κατάλληλη θεραπεία.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ρήξης του στροφικού πετάλου;

Μετά τη λήψη του ιατρικού ιστορικού και της κλινικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα αποφασίσει εάν απαιτείται απεικόνιση για τον προσδιορισμό του τύπου και της σοβαρότητας του τραυματισμού. Η μαγνητική τομογραφία (MRI) και ο υπέρηχος είναι οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την επιβεβαίωση της πάθησης.

Μπορεί η ρήξη του στροφικού πετάλου να θεραπευτεί χωρίς χειρουργική επέμβαση;

Αν και οι περισσότερες ρήξεις στροφικού πετάλου δεν επουλώνονται από μόνες τους, η καλή λειτουργία του ώμου μπορεί συχνά να επιτευχθεί χωρίς χειρουργική επέμβαση. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, οι ενέσεις στεροειδών ή πλάσματος αιμοπεταλίων και η φυσικοθεραπεία συνήθως βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μιας ρήξης σε πρώιμο στάδιο.

Ο κύριος στόχος της θεραπείας, ωστόσο, είναι η ανακούφιση από τον πόνο και η ενίσχυση του προσβεβλημένου ώμου.

Εντούτοις, αν είστε δραστήριοι και χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να κάνετε γενικές εργασίες ή αθλήματα, συνιστάται η χειρουργική θεραπεία, για ένα βέλτιστο αποτέλεσμα.

Πότε πρέπει να γίνει επέμβαση αποκατάστασης της ρήξης του στροφικού πετάλου;

Για μερικές χρόνιες ρήξεις, η αποκατάσταση μπορεί να πάρει από 6 έως και 12 εβδομάδες χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Εάν όμως τα συμπτώματα ή η αδυναμία επιδεινώνονται, θα πρέπει να γίνει επανεκτίμηση για να προσδιοριστεί η σοβαρότητα και η φύση της ρήξης. Η έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, σε περίπτωση που υπάρχει οξεία ρήξη ολικού πάχους ή μεγάλη χρόνια ρήξη.

Η χειρουργική επέμβαση με την αρθροσκοπική μέθοδο είναι το επόμενο βήμα, ώστε να γίνει η επανακαθήλωση του τένοντα στην ανατομική του θέση με τη βοήθεια οστικών αγκυρών (απορροφήσιμα εμφυτεύματα). Ενίοτε οι πολύ μεγάλες, μαζικές ρήξεις του στροφικού πετάλου μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της άρθρωσης (ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου), ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Τι ποσοστό επιτυχίας υπάρχει στην επέμβαση αποκατάστασης της ρήξης στροφικού πετάλου ώμου;

Κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Σε ένα νεαρό, υγιές άτομο με μικρή ρήξη του στροφικού πετάλου, η επέμβαση έχει 100% επιτυχία. Εάν όμως ο τραυματισμός είναι ή γίνει πιο σοβαρός, π.χ. πολύ μεγάλη ρήξη (μαζική ρήξη) του τένοντα, η αποκατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη με το ενδεχόμενο να παραμείνει περιορισμένη η κίνηση στον ώμο.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η ανακούφιση από τον πόνο και η βελτίωση της δύναμης είναι συνήθως δεδομένα. Το αποτέλεσμα εξαρτάται βεβαίως και από την προθυμία και την ικανότητα του ατόμου να ξεκινήσει ένα μετεγχειρητικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

Τι συμβαίνει εάν δεν αποκατασταθεί ο τένοντας;

Εάν ο τένοντας είναι πολύ εκφυλισμένος και φθαρμένος, με αποτέλεσμα οι μύες να μην συστέλλονται και να ατροφούν, η πλήρης αποκατάσταση μπορεί να μην είναι δυνατή. Οι παραμελημένες ρήξεις του στροφικού πετάλου οδηγούν σε αρθρίτιδα, που ονομάζεται και αρθροπάθεια του στροφικού πετάλου.

Η φυσικοθεραπεία είναι το πρώτο βήμα στη θεραπεία για τις περισσότερες ρήξεις και προχωράει σταδιακά, με κύριο στόχο τη βελτίωση της κινητικότητας και της λειτουργίας του ώμου, μέσω της ενδυνάμωσης και του συντονισμού των μυών. 

Ωστόσο, η φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι πιο χρήσιμη για άτομα κάτω των 60 ετών και άτομα με ρήξεις μερικού πάχους. Εάν μια μεγάλη ρήξη ή ένας οξύς τραυματισμός προκαλέσει σοβαρή αδυναμία του ώμου, τότε ενδείκνυται η έγκαιρη χειρουργική αποκατάσταση.

Αν και οι μεγάλες ρήξεις του στροφικού πετάλου δεν είναι τόσο συνηθισμένες, ένας συνδυασμός συντηρητικής θεραπείας και χειρουργικής επέμβασης αποβαίνει ευεργετικός. Οι ασθενείς θα πρέπει να επισκέπτονται ορθοπαιδικό χειρουργό αμέσως μετά τον τραυματισμό για να αποφύγουν την αρθροπάθεια και τις σχετικές επιπλοκές.


Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.