fbpx
venouziou-articles-da-vinci

Ρομποτική Χειρουργική: Τι είναι και σε ποιά μέρη του σώματος εφαρμόζεται

Σε πολλούς ασθενείς, όταν ακούν τον όρο “ρομποτική χειρουργική”, γεννώνται ερωτήματα προς τον χειρουργό τους. Ένα από τα πιο συνηθισμένα αφορά στο ποιος εκτελεί πραγματικά τη χειρουργική επέμβαση (“Κάνετε εσείς την επέμβαση ή το ρομπότ την κάνει;”).

Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μια εισαγωγή στον κόσμο της ρομποτικής χειρουργικής, με σκοπό να τονίσουμε τα πλεονεκτήματά της και να διευκρινίσουμε τις βασικές πτυχές της μεθόδου.

Τι είναι η Ρομποτική Χειρουργική

Η χειρουργική με τη βοήθεια ρομπότ χρησιμοποιεί εξειδικευμένη τεχνολογία που ενισχύει τις “δυνατότητες των χεριών” του χειρουργού. Επιτρέπει στους χειρουργούς να εκτελούν επεμβάσεις σε δυσπρόσιτες περιοχές του σώματος μέσω μικρών τομών, με ακριβείς κινήσεις και βελτιωμένη (μεγεθυμένη) εικόνα.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει:

  • Χειρουργικούς βραχίονες με μικροσκοπικά όργανα και αρθρώσεις στην άκρη
  • Ειδική κάμερα που παρέχει βελτιωμένη μεγεθυμένη τρισδιάστατη προβολή της χειρουργικής περιοχής
  • Χειρουργική κονσόλα, όπου ο χειρουργός ελέγχει κάθε κίνηση του οργάνου και της κάμερας

Στη σύγχρονη κλινική πράξη, το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ρομποτικό χειρουργικό σύστημα περιλαμβάνει έναν βραχίονα κάμερας και μηχανικούς βραχίονες με χειρουργικά εργαλεία συνδεδεμένα σε αυτό. Ο χειρουργός ελέγχει τα “χέρια”, ενώ κάθεται σε μια κονσόλα υπολογιστή κοντά στο χειρουργικό τραπέζι. Η κονσόλα δίνει στον χειρουργό μια υψηλής ευκρίνειας, μεγεθυμένη, τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργείου, ενώ εκείνος καθοδηγεί παράλληλα και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, που βοηθούν κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Για να μπορέσει να εκτελέσει μια επέμβαση με τη μέθοδο της ρομποτικής χειρουργικής, ένας χειρουργός θα πρέπει να ολοκληρώσει την εκπαίδευση στη χειρουργική με ρομποτική υποβοήθηση ή να ακολουθήσει επίσημη εκπαίδευση στην ελάχιστα επεμβατική και ρομποτική χειρουργική.

Ποια είναι τα οφέλη της Ρομποτικής Χειρουργικής

Οι χειρουργοί που χρησιμοποιούν ρομποτικό σύστημα, έχουν διαπιστώσει ότι σε πολλές επεμβάσεις το σύστημα αυξάνει την ακρίβεια, την ευελιξία και τον έλεγχο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ενώ τους επιτρέπει την καλύτερη ορατότητα στην περιοχή, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τεχνικές.

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ρομποτικής χειρουργικής, οι χειρουργοί μπορούν να εκτελέσουν λεπτές και πολύπλοκες επεμβάσεις που μπορεί να είναι δύσκολες ή ακόμα και -σε σπάνιες περιπτώσεις- αδύνατες με άλλες μεθόδους.

Η ρομποτική χειρουργική καθιστά δυνατή την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. Τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής περιλαμβάνουν:

Μια διαφορά της ρομποτικής χειρουργικής σε σχέση με την παραδοσιακή, που αξίζει να αναφερθεί, είναι ότι τα χειρουργικά εργαλεία “χρειάζονται” λιγότερο χώρο για να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό περιορίζει τη μετακίνηση μυϊκού ιστού και οργάνων από το σημείο, ώστε να γίνει η επέμβαση πιο στοχευμένα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της επέμβασης μέσω της Ρομποτικής Χειρουργικής

Η ρομποτική χειρουργική ενέχει κινδύνους, όμοιους με αυτούς της συμβατικής ανοικτής χειρουργικής. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρωτιούνται αν υπάρχει κίνδυνος το ρομπότ να παρουσιάσει δυσλειτουργία. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί ελάχιστα τέτοια περιστατικά, κάτι που καθιστά την πιθανότητα αυτή εξαιρετικά σπάνια. Σε κάθε τέτοια περίπτωση ο έλεγχος της επέμβασης περνά στα χέρια του χειρουργού.

Πως εκτελείται μια επέμβαση μέσω Ρομποτικής Χειρουργικής

Κατά την επέμβαση με τη χρήση ρομποτικού συστήματος, ο χειρουργός κάθεται μπροστά σε μια κονσόλα μέσα στη χειρουργική αίθουσα. Μέσα από τομές λίγων χιλιοστών, ο χειρουργός εισάγει τα εργαλεία που θα χειρίζεται απομακρυσμένα, καθώς και μια κάμερα ώστε να επιβλέπει την  επέμβαση.

Στη συνέχεια, μέσω της 3D εικόνας που έχει μπροστά του, ο χειρουργός κινεί με ειδικούς χειρισμούς τους βραχίονες, ο καθένας από τους οποίους είναι συνδεδεμένος με ένα χειρουργικό εργαλείο.

Που εφαρμόζεται η Ρομποτική Χειρουργική 

Η ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται πιο συχνά στην ουρολογία, στη θωρακοχειρουργική, στη γενική χειρουργική και σχεδόν σε όλες τις χειρουργικές ειδικότητες.

Η υποβοηθούμενη από ρομπότ ορθοπαιδική χειρουργική είναι ακόμη στην αρχή της, αλλά έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο που γίνονται οι ορθοπαιδικές επεμβάσεις στο μέλλον. Σήμερα, στην ορθοπαιδική χειρουργική τα ρομποτικά συστήματα χρησιμοποιούνται κυρίως στην ολική αρθροπλαστική γόνατος, ισχίου και ώμου.

Η ρομποτική χειρουργική δεν είναι μια επιλογή που αφορά όλους τους ασθενείς ή/και όλες τις παθήσεις. Πριν αποφασίσετε τη χειρουργική μέθοδο στην οποία θα υποβληθείτε, συζητήστε με το γιατρό σας για τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής και πώς συγκρίνεται με άλλες τεχνικές, όπως άλλους τύπους ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής και συμβατικής ανοιχτής χειρουργικής.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.