fbpx
Τι-πρέπει-να-ρωτήσετε-στον-γιατρό-σας-πριν-και-μετά-από-ένα-χειρουργείο-

Τι πρέπει να ρωτήσετε στον γιατρό σας πριν και μετά από ένα χειρουργείο

O προγραμματισμός μιας χειρουργικής επέμβασης δημιουργεί αρκετές φορές στους ασθενείς σημαντικό στρες. Ο φόβος του «άγνωστου» δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στον ασθενή, ιδιαίτερα κατά την περιεγχειρητική περίοδο.

Πολλά ιατρικά λάθη που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν, συνδέονται με κακή επικοινωνία ιατρού-ασθενούς και έντονο άγχος. Για το λόγο αυτό,τόσο η ημέρα της χειρουργικής επέμβασης, όσο και οι μέρες που προηγούνται και ακολουθούν, αποτελούν μια δύσκολη περίοδο για τον ασθενή.

Η ενημέρωση και πληροφόρηση των ασθενών είναι o πιο κατάλληλος τρόπος για την καταπολέμηση του στρες κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Μελέτες έχουν δείξει ότι, τόσο η προεγχειρητική όσο και η μετεγχειρητική επικοινωνία, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε πριν χειρουργηθείτε

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθείτε για τη χειρουργική επέμβαση που θα κάνετε, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για μια προγραμματισμένη επέμβαση. Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν –σε κάποιο βαθμό– κινδύνους και οφέλη. Είναι σημαντικό να καταλάβετε πριν αποφασίσετε εάν η επέμβαση είναι κατάλληλη για εσάς.

Οι παρακάτω ερωτήσεις είναι οι πιο σημαντικές που πρέπει να κάνετε στον χειρουργό σας, πριν από τη χειρουργική επέμβαση:

·  Γιατί συνιστάται αυτή η επέμβαση; Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις;

·  Ποια είναι τα οφέλη αυτού του χειρουργείου όσον αφορά την ανακούφιση από τον πόνο, τη λειτουργικότητα και την κινητικότητα; Πόσο θα διαρκέσει το αποτέλεσμα;

·   Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

·   Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τον κίνδυνο των πιθανών επιπλοκών;

·   Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης;

·   Πως γίνεται η επέμβαση; Θα απαιτηθεί άλλο χειρουργείο στο μέλλον;

·   Τι ποσοστό ασθενών έχει βελτίωση, μετά την επέμβαση;

·  Τι θα συμβεί αν δεν κάνω το χειρουργείο τώρα;

·   Θα χρειαστώ να κάνω κάποιες εξετάσεις πριν από το χειρουργείο;

·   Τι είδους αναισθησία θα χρησιμοποιηθεί; Υπάρχουν πιθανές συνέπειες ή κίνδυνοι;

·  Τι είδους εμφύτευμα ή πρόθεση θα χρησιμοποιηθεί; Ποια είναι τα αποτελέσματα με τη χρήση αυτού του εμφυτεύματος και πόσο θα κρατήσει;

·  Θα νιώθω πόνο μετά την επέμβαση; Τι μέτρα ανακούφισης του πόνου μπορώ να πάρω;

·  Πόσο καιρό θα πάρει η ανάρρωση; Ποιοι είναι οι περιορισμοί μου κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης; Θα χρειαστώ βοήθεια στο σπίτι μετά;

·   Υπάρχει ενημερωτικό υλικό σχετικά με αυτή τη χειρουργική επέμβαση που μπορώ να προμηθευτώ;

Η επικοινωνία των ερωτήσεων και των ανησυχιών σας με την ιατρική ομάδα είναι ένα σημαντικό βήμα στην διαδικασία της ανάρρωσης και δεν πρέπει να αγνοηθεί. Επιπρόσθετα, η λεπτομερής καταγραφή των απαντήσεων ή η παρουσία ενός μέλους της οικογένειάς σας στα ραντεβού είναι πολύ χρήσιμο για να θυμάστε τι είπε ο χειρουργός σας κατά την επίσκεψή σας.

Σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε αφού χειρουργηθείτε

Αρκετές και σημαντικές είναι και ερωτήσεις που προκύπτουν μετά την επέμβαση. Μερικές φορές αυτές οι ερωτήσεις προκαλούν περιττή ανησυχία. Πάραυτα, οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις ανακουφίζουν από το άγχος που συναντάται συχνά σε ασθενείς μετά το τέλος της χειρουργικής επέμβασής τους.

Η παραμονή στο νοσοκομείο ή την κλινική δεν είναι πάντα ευχάριστη υπόθεση. Υπάρχει μια συνεχής ροή ιατρών που σας ελέγχουν, συνεχείς εξετάσεις που πρέπει να κάνετε και θόρυβοι που δεν αποτελούν μέρος της καθημερινής ρουτίνας.

Καθώς αρχίζετε να επανέρχεστε από αυτό που σας οδήγησε στο χειρουργείο, ο τελικός σκοπός είναι η σωστή και εύκολη ανάρρωσή σας. Οι παρακάτω ερωτήσεις, θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος της αποκατάστασης και να γνωρίζετε όλα όσα χρειάζεται.

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης:

·  Πώς πήγε το χειρουργείο; Έγινε κάτι διαφορετικό από αυτό που συζητούσαμε πριν την επέμβαση;

·  Πότε θα πάω σπίτι; Προτείνετε να επισκεφθώ κάποια μονάδα αποκατάστασης για καλύτερη  ανάρρωση;

·  Ποια φάρμακα πρέπει να λαμβάνω; Σε τι δοσολογία και συχνότητα;

·  Πως είναι σωστό να γίνεται η λήψη του φαρμάκου;

·  Έγιναν άλλες διαγνώσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής μου;

·  Ποιους άλλους ειδικούς πρέπει να δω μετά την έξοδο μου;

·  Πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανάρρωσή μου;

·  Σε ποιές περιπτώσεις χρειάζεται να επικοινωνήσω μαζί σας; Ποιον να καλέσω αν έχω ερωτήσεις σχετικά με το πώς νιώθω;

·  Μπορώ να κάνω μπάνιο;

·  Μπορώ να τρώω ό,τι θέλω;

·  Μπορώ να πετάξω με αεροπλάνο;

·  Τι μπορώ να κάνω για τη δυσκοιλιότητα;

·  Πόσο σύντομα μπορώ να ξεκινήσω τις καθημερινές δραστηριότητές μου;

Να θυμάστε ότι η σχέση με τον γιατρό σας είναι προσωπική υπόθεση, βασίζεται στην επικοινωνία και την εμπιστοσύνη. Στην επιλογή γιατρού πρέπει να λειτουργήσει η «χημεία» ανάμεσα στους δυο σας. 

Πρέπει να είστε σε θέση να εμπιστεύεστε και να ενημερώνετε τον γιατρό σας για τα προβλήματα υγείας σας, συμπεριλαμβανομένων όλων των συμπτωμάτων. Ο γιατρός σας, με τη σειρά του, θα πρέπει να σας ακούσει και να σας δώσει επιλογές ως προς την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης που αντιμετωπίζετε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.