Τι είναι η Χειρουργική Χεριού
Το χέρι αποτελεί ένα μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος.
Οστά, αρθρώσεις, σύνδεσμοι, τένοντες, μύες, νεύρα, αγγεία και δέρμα καθιστούν τη δομή του χεριού πολύπλοκη. Τα στοιχεία αυτά πρέπει όλα να είναι σε άριστη κατάσταση και σε αρμονική σχέση για την ομαλή λειτουργία του χεριού. Παθήσεις ή τραυματισμοί που προσβάλουν αυτές τις δομές οδηγούν σε απώλεια της λειτουργικότητας του χεριού και γενικότερα του άνω άκρου.
Η Χειρουργική του Χεριού αποτελεί το πεδίο της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής που ασχολείται με τη συντηρητική και χειρουργική αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων και προβλημάτων που εντοπίζονται στην άκρα χείρα και γενικότερα στο άνω άκρο (κοινώς από τα ακροδάκτυλα μέχρι των ώμο), και αφορούν τραυματισμούς, λοιμώξεις και χρόνιες παθήσεις.
Η ανάγκη ύπαρξης της συγκεκριμένης χειρουργικής ειδικότητας – εξειδίκευσης γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν χειρουργοί του Αμερικανικού Στρατού διαπίστωσαν ότι οι κακώσεις του χεριού οδηγούσαν σε πτωχά λειτουργικά αποτελέσματα, λόγω της σύνθετης φύσης τους και της έλλειψης οργανωμένης και συστηματοποιημένης αντιμετώπισης. Μέσα λοιπόν από τη συστηματική αντιμετώπιση του πολεμικού τραύματος του χεριού δημιουργήθηκε επίσημα η ειδικότητα της Χειρουργικής του Χεριού (Hand Surgery).
Η Χειρουργική του Χεριού συνέχισε να εξελίσσεται. Νέες μέθοδοι και υλικά οστεοσύνθεσης επέτρεψαν την επιτυχή αντιμετώπιση των καταγμάτων των μικρών οστών του χεριού και του καρπού. Νέες μικροχειρουργικές τεχνικές αναπτύχθηκαν κάνοντας εφικτή την αποκατάσταση μικρών νεύρων και αγγείων του χεριού. Σύγχρονοι τρόποι χειρουργικής επανόρθωσης επέφεραν θεαματικά αποτελέσματα στη θεραπεία των τραυματικών κακώσεων των τενόντων του χεριού και γενικότερα του άνω άκρου. Το αποτέλεσμα ήταν να αναπτυχθεί μια από τις πιο σύνθετες και συναρπαστικές χειρουργικές ειδικότητες που χρησιμοποιεί τεχνικές της ορθοπαιδικής, πλαστικής και γενικής χειρουργικής αλλά και της νευροχειρουργικής, μικροχειρουργικής και αγγειοχειρουργικής.
Η Χειρουργική Χεριού Σήμερα
Σήμερα, οι Χειρουργοί Χεριού έχοντας άριστη γνώση και μεγάλη εμπειρία της παθολογίας του άνω άκρου ασχολούνται συστηματικά και με τις παθήσεις του αγκώνα και του ώμου. Οι συχνότερες επεμβάσεις που πραγματοποιούνται από τους Χειρουργούς Χεριού – Άνω Άκρου είναι η οστεοσύνθεση καταγμάτων, η αποκατάσταση τενόντων, συνδέσμων και νεύρων, οι τενοντομεταφορές, οι διορθωτικές οστεοτομίες, οι αρθροπλαστικές ώμου και αγκώνα, η αρθροσκοπική αποκατάσταση παθήσεων του ώμου, του αγκώνα και του καρπού, η αντιμετώπιση των πιεστικών νευροπαθειών όπως το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και η ωλένια νευρίτιδα.
Χειρουργική Χεριού Μικρής Επεμβατικότητας
Τα τελευταία χρόνια η μικρής επεμβατικότητας χειρουργική αποτελεί αντικείμενο έντονου ενδιαφέροντος τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους χειρουργούς. Στην περίπτωση του χεριού και γενικότερα του άνω άκρου η χειρουργική μικρής επεμβατικότητας αφορά τη θεραπεία παθήσεων και κακώσεων χωρίς τη χρήση των κλασικών μεγάλων χειρουργικών τομών. Αντί των μεγάλων τομών, ο χειρουργός με τη βοήθεια σύγχρονων εργαλείων και τεχνικών είναι σε θέση να εκτελεί σύνθετες επεμβάσεις με πολύ μικρές τομές στο δέρμα. Τα πλεονεκτήματα αυτών των τεχνικών είναι ο περιορισμός του χειρουργικού τραύματος στους γύρω υγιείς ιστούς, η γρήγορη αποθεραπεία και η ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών ουλών.
Η μικρής επεμβατικότητας χειρουργική του άνω άκρου μπορεί να χωριστεί σε δύο μεγάλες κατηγορίες επεμβάσεων, στις αρθροσκοπικές και στις διαδερμικές επεμβάσεις. Στις αρθροσκοπικές επεμβάσεις, ο χειρουργός εισάγει εντός των αρθρώσεων ένα εργαλείο, το αρθροσκόπιο, το οποίο είναι εξοπλισμένο με μια βιντεοκάμερα που του δίνει την ικανότητα να βλέπει με μεγάλη ευκρίνεια και υπό μεγέθυνση τις ανατομικές δομές της εξεταζόμενης άρθρωσης. Η εικόνα που λαμβάνεται προβάλλεται σε μια οθόνη την οποία παρακολουθεί ο χειρουργός. Έχοντας άμεση όραση των ενδαρθρικών δομών ο χειρουργός μπορεί να εκτελεί με την βοήθεια ειδικών εργαλείων σύνθετες και λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις. Στην περίπτωση της διαδερμικής χειρουργικής ο γιατρός εκτελεί την χειρουργική επέμβαση εισάγοντας εργαλεία ή εξαρτήματα μέσα από πολύ μικρές τομές του δέρματος, παρακολουθώντας την σωστή τοποθέτησή τους με την χρήση ειδικών ακτινολογικών μηχανημάτων.
Παθήσεις και κακώσεις που αντιμετωπίζονται σήμερα με τεχνικές μικρής επεμβατικότητας είναι τα κατάγματα κερκίδας, σκαφοειδούς, μετακαρπίων και φαλάγγων των δακτύλων, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και η ωλένια νευρίτιδα, τα γάγγλια στην περιοχή του καρπού, η νόσος Dupuytren ή ρίκνωση παλαμιαίας απονεύρωσης, η επικονδυλίτιδα και διάφορες άλλες καταστάσεις όπως ενδεικτικά φαίνονται στις φωτογραφίες που παρατίθενται.
Το μέλλον της Χειρουργικής Χεριού
Μία από τις σημαντικότερες πρόσφατες εξελίξεις στη Χειρουργική Χεριού και Άνω Άκρου είναι η τάση αποφυγής της καταστολής και της γενικής αναισθησίας, με την εκτεταμένη χρήση νέων τοπικών αναισθητικών και αιμοστατικών παραγόντων (wide awake local anesthesia). Με την τεχνική αυτή ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις με διαδικασία που θυμίζει την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Ο ασθενής λοιπόν έρχεται στον χώρο που εκτελούνται αυτές οι επεμβάσεις χωρίς την ανάγκη προεγχειρητικών εξετάσεων ή ενδοφλέβιας χορήγησης φαρμάκων, σηκώνει το μανίκι του, γίνεται η τοπική αναισθησία και στη συνέχεια η επέμβαση και αμέσως μετά φεύγει για το σπίτι του.
Παρακάτω θα βρείτε ορισμένα χαρακτηριστικά περιστατικά που ααντιμετωπίστηκαν με τις σύγχρονες αρχές της χειρουργικής μικρής επεμβατικότητας:
Γάγγλιο Καρπού / Αρθροσκοπική Αφαίρεση (Wrist Gaglion Arthroscopic Removal)
Γυναίκα 28 ετών με ραχιαίο γάγγλιο καρπού προσήλθε για αφαίρεση. Η ασθενής υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία καρπού που επιβεβαίωσε τη διάγνωση του γαγγλίου και η
Ενδοσκοπική Διάνοιξη Καρπιαίου Σωλήνα Αμφοτερόπλευρα (Bilateral Endoscopic Carpal Tunnel Release)
Άντρας 58 ετών με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και στα δύο χέρια υποβλήθηκε σε ενδοσκοπική διάνοιξη αμφοτερόπλευρα. Ο ασθενής 3 ημέρες μετεγχειρητικά μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί πλήρως
Συντριπτικό Κάταγμα Εγγύς Φαλαγγικής Άρθρωσης Δακτύλου (PIP Fracture)
Άνδρας 40 ετών υπέστη συντριπτικό κάταγμα στη βάση της μέσης φάλαγγας του παράμεσου δακτύλου μετά από εμπλοκή του δακτύλου του στο κορδόνι του ψαροντούφεκου. Ο
Κάταγμα Σκαφοειδούς / Αρθροσκοπική Οστεοσύνθεση (Scaphoid Fracture Arthroscopic Assisted Reduction Internal Fixation)
Ασθενής 24 ετών υπέστη κάταγμα μεσότητας σκαφοειδούς οστού του δεξιού καρπού μετά από πτώση σε αγώνα ποδοσφαίρου. Ο ασθενής προσήλθε 2 μήνες μετά την κάκωση όταν