fbpx
τενοντιτιδα ωμου

Τενοντίτιδα Ώμου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις μορφές και την αντιμετώπιση της

Ο ώμος μας αποτελείται από 3 επιμέρους αρθρώσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τους τένοντες και τους μύες δίνουν στο άνω άκρο ένα μεγάλο εύρος κίνησης. Λόγω της πολυπλοκότητας και της ιδιαίτερα εκτεταμένης χρήσης του, ο ώμος είναι ευάλωτος σε αρκετές παθήσεις και τραυματισμούς. Ο πόνος στον ώμο είναι ένα συχνό σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από  διάφορες παθολογικές καταστάσεις που προσβάλουν τον ώμο.

Μία από αυτές είναι η τενοντίτιδα. Με τον όρο τενοντίτιδα (ή τενοντοπάθεια) αναφερόμαστε σε μια φλεγμονώδη εκφύλιση του τένοντα, η οποία μπορεί να έχει προκληθεί από οξύ τραυματισμό ή από χρόνια καταπόνηση. Οι δύο πιο συχνές μορφές τενοντίτιδας στον ώμο είναι η τενοντίτιδα του υπερακανθίου και η τενοντίτιδα του δικεφάλου.

Τενοντίτιδα Ώμου – Τενοντίτιδα Υπερακανθίου


Τι είναι η τενοντίτιδα ώμου ή τενοντοπάθεια υπερακανθίου και πως προκαλείται;

Η τενοντίτιδα ώμου ή τενοντίτιδα του υπερακανθίου είναι ουσιαστικά φλεγμονή του τένοντα του υπερακανθίου . Συνήθως η φλεγμονή αυτή είναι αρκετά επώδυνη και επηρεάζει σημαντικά την κίνηση και την δύναμη του ώμου.

Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα χρόνιας εκφύλισης που συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου ή να προκύψει από παρατεταμένη παραμονή του ώμου από μια συγκεκριμένη θέση, π.χ. κατά τον ύπνο, ή να οφείλεται σε κάποια επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα που απαιτεί συνεχή ανύψωση του άκρου πάνω από το κεφάλι.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τενοντίτιδας ώμου;

 • Μείωση της κινητικότητας και της δύναμης στον προσβεβλημένο ώμο
 • Δυσκαμψία που μπορεί να καταλήξει σε αγκύλωση
 • Πόνος και οίδημα στο μπροστινό μέρος του ώμου και του βραχίονα
 • Κριγμός κατά την ανύψωση του χεριού
 • Πόνος που επιδεινώνεται με τις κινήσεις του ώμου
 • Πόνος κατά τη διάρκεια του ύπνου

Διάγνωση και αντιμετώπιση τενοντίτιδας ώμου ή τενοντίτιδας υπερακανθίου

Διάγνωση τενοντίτιδας ώμου

Η διάγνωση πραγματοποιείται με την κλινική εξέταση του ώμου, κατά την οποία ο γιατρός θα λάβει αναλυτικά το ιστορικό σας και θα ελέγξει τη δύναμη του ώμου και το εύρος κίνησης της άρθρωσης.

Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της τενοντίτιδας και να αποκλειστούν άλλες τυχόν αιτίες των συμπτωμάτων σας, ενδέχεται να χρειαστεί να προβείτε σε απεικόνιση μέσω ακτινογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας. Οι μαγνητικές τομογραφίες μπορούν να απεικονίσουν καλύτερα τους μαλακούς ιστούς, όπως τους τένοντες, σε σύγκριση με τις ακτινογραφίες. 


Συντηρητική θεραπεία τενοντίτιδας ώμου

Η συντηρητική θεραπεία της τενοντίτιδας ώμου συνήθως περιλαμβάνει:

 • Παγοθεραπεία
 • Ξεκούραση του ώμου
 • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη (Algofren) 
 • Φυσικοθεραπείες
 • Βιολογικές θεραπείες με ενέσεις PRP 

Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα τότε η λύση μπορεί να είναι η χειρουργική επέμβαση.


Χειρουργική αντιμετώπιση τενοντίτιδας ώμου

Η χειρουργική αντιμετώπιση της τενοντίτιδας ώμου συνήθως πραγματοποιείται με την χρήση της αρθροσκοπικής τεχνικής. Στην αρθροσκόπηση ώμου, ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή, συνήθως περίπου στο μέγεθος μιας κουμπότρυπας, στον ώμο του ασθενούς και εισάγει μια ειδική κάμερα (αρθροσκόπιο) στην άρθρωση. Η κάμερα προβάλλει εικόνες του ώμου σε μια οθόνη, οι οποίες βοηθούν τον χειρουργό να εντοπίσει το πρόβλημα.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός κάνει κάποιες ακόμα μικρές τομές στον ώμο του ασθενούς και εισάγει μικροσκοπικά εργαλεία. Μόλις η χειρουργική ομάδα ολοκληρώσει την αρθροσκόπηση, κλείνει τις τομές και τοποθετεί ράμματα, τα οποία καλύπτει με έναν μεγάλο, μαλακό επίδεσμο.

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για λίγες ώρες προτού λάβει το εξιτήριο. Στο διάστημα αυτό χορηγούνται παυσίπονα και αντιβιοτικά. Αν και η ανάρρωση από την αρθροσκόπηση είναι συχνά ταχύτερη από την ανάρρωση της ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης, μπορεί να χρειαστούν από μερικές εβδομάδες έως και μήνες για την πλήρη αποκατάσταση.


Τενοντίτιδα Ώμου – Τενοντίτιδα Δικεφάλου

Η τενοντίτιδα δικεφάλου αφορά τη φλεγμονή του κεντρικού τένοντα του δικεφάλου, που ονομάζεται μακρά κεφαλή.

Η τενοντίτιδα του δικέφαλου προκαλείται συνήθως από υπέρχρηση. Εμφανίζεται συχνά σε άτομα που κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις με τους ώμους, όπως οι αθλητές του τένις, του μπάσκετ, του βόλεϊ αλλά και οι κολυμβητές.

Συμπτώματα τενοντίτιδας δικεφάλου

 • Πόνος ή ευαισθησία στο μπροστινό μέρος του ώμου, 
 • Πόνος που επιδεινώνεται με την ανύψωση του άκρου ή την έντονη δραστηριότητα
 • Κριγμός στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου

Διάγνωση και αντιμετώπιση τενοντίτιδας δικεφάλου

Διάγνωση τενοντίτιδας δικεφάλου (ώμου)

Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και την κλινική εξέταση του ώμου από τον γιατρό σας. Ο έλεγχος της κινητικότητας του ώμου και η διενέργεια ειδικών κλινικών δοκιμασιών βοηθούν στην επιβεβαίωση της πάθησης. Και σε αυτήν την περίπτωση ενδέχεται να χρειαστεί απεικόνιση μέσω ακτινογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας, ώστε να επιβεβαιωθεί η πάθηση.

Συντηρητική θεραπεία τενοντίτιδας δικεφάλου (ώμου)

Η συντηρητική θεραπεία της τενοντίτιδας δικεφάλου συνήθως περιλαμβάνει:

 • Παγοθεραπεία
 • Ανάπαυση
 • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα (όπως η ιβουπροφαίνη)
 • Φυσικοθεραπεία

Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν λειτουργήσει, τότε και σε αυτήν την περίπτωση μπορεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός σας να προτείνει την χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία περιλαμβάνει την αρθροσκόπηση του ώμου και την τενοτομή ή τενόδεση της μακράς κεφαλής του δικεφάλου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.