fbpx

Τενοντομεταφορές

Τι είναι οι τενοντομεταφορές;

Οι τένοντες, σε συνδυασμό με τους μυς τους, δίνουν κίνηση στις αρθρώσεις.  Οι τένοντες μοιάζουν με κορδόνια που συνδέουν έναν μυ με κάποιο οστό.  Στο αντιβράχιο (πήχης) και το χέρι υπάρχουν πάνω από σαράντα διαφορετικοί μύες. Πολλοί από αυτούς τους μυς εκτελούν παρόμοιες κινήσεις. Μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό, κάποιοι μυς μπορεί να μην λειτουργούν σωστά. Η μεταφορά ή μετάθεση ενός τένοντα είναι μια χειρουργική επέμβαση που μετακινεί έναν λειτουργικό τένοντα και τον μυ του για να αντικαταστήσει τη λειτουργία ενός μυός που έχει υποστή βλάβη.

 

Για παράδειγμα, μετά από ένα κάταγμα  κερκίδας στον καρπό, ένας από τους τένοντες του αντίχειρα που λέγεται μακρός εκτείνων τον αντίχειρα μπορεί να σπάσει. Συχνά, τα δύο άκρα του τένοντα είναι πολύ κατεστραμμένα και δεν μπορούν να ραφτούν. Ο δείκτης διαθέτει δύο τένοντες που κάνουν την έκταση του δακτύλου και μπορεί άνετα να λειτουργήσει ικανοποιητικά με έναν μόνο. Ο χειρουργός χεριού μπορεί να μεταφέρει έναν από τους τένοντες του δείκτη στον αντίχειρα για να δώσει κίνηση  ξανά στον αντίχειρα (εικ. 1).

Αιτίες

Η απώλεια της λειτουργικότητας κάποιου μυός και του τένοντά του  μπορεί να οφείλεται σε:

  • Τραυματισμό νεύρου
  • Παράλυση νεύρου ή μυός
  • Τραυματισμό ή καταστροφή μυός ή τένοντα (εικ. 2)
  • Νευρομυϊκή διαταραχή από εγκεφαλική παράλυση, εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική κάκωση ή κάκωση νωτιαίου μυελού

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Διαδικασία

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει με γενική, περιοχική ή τοπική αναισθησία. Ο τύπος της αναισθησίας εξαρτάται από το πρόβλημά σας και το είδος της τενοντομεταφοράς που πρέπει να γίνει και είναι μια απόφαση που λαμβάνεται από εσάς και τον χειρουργό σας.  Υπάρχει η σύγχρονη τάση απλές τενοντομεταφορές να γίνονται με τοπική αναισθησία και τον ασθενή ξύπνιο, με ήπια καταστολή, έτσι ώστε να γίνεται άμεσα έλεγχος του αποτελέσματος. Ο χειρουργός κάνει μία ή περισσότερες τομές στο δέρμα. Αφού βρει τον τένοντα που θα μεταφερθεί, ο χειρουργός τον μετακινεί και τον ράβει στον τένοντα του μυός που δεν λειτουργεί. Μερικές φορές πρέπει να γίνουν περισσότερες από μία τενοντομεταφορές. Κάθε Κάθε φορά όμως ως γενική αρχή μεταφέρεται ένας τένοντας σε κάποιον άλλο τένοντα ώστε ο νέος μυς να μην δέχεται υπερβολικά φορτία. Στη συνέχεια, ο χειρουργός κλείνει το δέρμα με ράμματα.

 

Αποκατάσταση

Μετά τη χειρουργική επέμβαση θα έχετε ένα νάρθηκα για να προστατεύσετε την τενοντομεταφορά  έως ότου ο τένοντας επουλωθεί στη νέα του θέση. Αυτό συνήθως διαρκεί έναν έως δύο μήνες. Η ανάγκη για φυσιοθεραπεία και ο χρόνος της θεραπείας ποικίλλει και θα καθοριστεί από τον χειρουργό σας. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του χειρουργού και του φυσικοθεραπευτή. Το καλό αποτέλεσμα εξαρτάται από την καλή συνεργασία του ασθενούς με τον χειρουργό και τον φυσιοθεραπευτή.  Οι επιπλοκές είναι σπάνιες όταν υπάρχει καλή συνεργασία.

 

Εναλλακτικές θεραπείες

Ο χειρουργός θα συζητήσει μαζί σας εάν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για το πρόβλημά σας, όπως:

  • Συρραφή νεύρου 
  • Μεταφορά νεύρου
  • Συρραφή τένοντα
  • Αρθρόδεση
  • Νάρθηκας

Συζητήστε την καλύτερη θεραπευτική επιλογή για εσάς με το χειρουργό σας.
Εδώ θα βρείτε ορισμένα ενδιαφέροντα περιστατικά που έχουμε αντιμετωπίσει (προσοχή υπάρχουν σκληρές εικόνες).

Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις ώμου και πως αντιμετωπίζονται;

Προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα επεμβατικών τεχνικών και χειρουργείων για διάφορα αθλήματα και τραυματικές ή εκφυλιστικές καταστάσεις. Πολλές από τις παθήσεις που αναλαμβάνουμε αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά, ενώ άλλες που παρουσιάζουν πιο σύνθετες βλάβες μπορεί να απαιτήσουν ανοικτή χειρουργική επέμβαση.  Οι πιο συχνές παθήσεις του ώμου που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι οι τενοντίτιδες, το σύνδρομο προστριβής, οι ρήξεις των τενόντων με συχνότερο τον τένοντα του υπερακανθίου, το εξάρθρημα και η αστάθεια του ώμου και η αρθρίτιδα.

Επέστρεψε με υγεία και δύναμη για νέες προκλήσεις!

Επέστρεψε με υγεία και δύναμη για νέες προκλήσεις!