fbpx
Αντιμετωπίστε-επιτυχώς-έναν-χρόνιο-ή-οξύ-τραυματισμό-σε-όλα-τα-επίπεδα-hero

Αντιμετωπίστε επιτυχώς το ψυχολογικό βάρος ενός οξέος ή χρόνιου τραυματισμού

Οι αθλητές αποτελούν ευάλωτη ομάδα ως προς τον κίνδυνο τραυματισμού, από υπερβολική χρήση ενός μέλους του σώματος τους, από λάθος τεχνική ή από κάποιο τραυματικό γεγονός. Αυτοί οι τραυματισμοί χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τους οξείς και τους χρόνιους.

Ποια είναι διαφορά μεταξύ οξέων και χρόνιων τραυματισμών;

Ένας οξύς τραυματισμός είναι ξαφνικός και συνήθως προκύπτει ως αποτέλεσμα ενός τραυματικού γεγονότος, όπως (π.χ.) μετά από μια πτώση κατά την άσκηση.Συνήθη παραδείγματα οξέων τραυματισμών περιλαμβάνουν:

Όταν συμβαίνει ένας οξύς τραυματισμός, θα πρέπει να αναζητείται άμεσα ιατρική βοήθεια, ώστε να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Οι χρόνιοι τραυματισμοί συμβαίνουν συνήθως, με την πάροδο του χρόνου, και μπορεί να οφείλονται σε υπέρχρηση των μυών και των αρθρώσεων, σε κακή εκτέλεση/τεχνική κατά την άθληση, σε χρήση λάθος εξοπλισμού κατά την άσκηση κ.α. Ακόμη, η μη αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας οξείας κάκωσης μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο τραυματισμό. Συνήθη παραδείγματα χρόνιων τραυματισμών περιλαμβάνουν:

Τόσο οι οξείς όσο και οι χρόνιοι τραυματισμοί των αθλητών αντιμετωπίζονται με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για την αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, τα συναισθήματα απογοήτευσης, άρνησης, θυμού, ακόμη και κατάθλιψης είναι πιθανές παρενέργειες ενός σοβαρού σωματικού τραυματισμού. Η ξαφνική ακινητοποίηση και η παρουσία πόνου μπορεί να οδηγήσει σε κακή ψυχική υγεία, η οποία κάνει την ανάρρωση ακόμη πιο δύσκολη. Γι’ αυτό, κάτι το οποίο σίγουρα δε θα πρέπει να παραλείπεται είναι η ψυχική και συναισθηματική αποκατάσταση.

Αντιμετωπίστε-επιτυχώς-έναν-χρόνιο-ή-οξύ-τραυματισμό-σε-όλα-τα-επίπεδα-2

Συμβουλές αντιμετώπισης του ψυχολογικού βάρους και διατήρησης καλής ψυχολογίας

Ανεξάρτητα από το αν ο τραυματισμός είναι οξύς ή χρόνιος, η διαχείριση του καθημερινού σωματικού πόνου και των περιορισμών που αυτός προκαλεί, απαιτεί μεγάλη επιμονή και δύναμη.

Ακολουθούν 7 συμβουλές αντιμετώπισης της ψυχολογικής πίεσης και ενίσχυσης της διάθεσης:

1.      Κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο

Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης ενδέχεται να αισθανθείτε “πεσμένοι”. Το να εστιάσετε την προσοχή σας σε δραστηριότητες και χόμπι μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και να κερδίσετε μερικές όμορφες στιγμές. Σίγουρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν στιγμές που θα “πέφτετε”, αλλά το ζητούμενο είναι να μειωθούν στο λιγότερο δυνατό.

Η ανάγνωση ενός νέου βιβλίου, το ξεκίνημα ενός νέου χόμπι ή η έναρξη μιας εκπαιδευτικής σειράς, μπορούν όλα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να κρατούν το μυαλό σας απασχολημένο όσο διαρκεί ή αποκατάσταση. Δείτε αυτό το διάστημα σαν μια εξαιρετική ευκαιρία για να κάνετε όλα όσα θέλατε να κάνετε αλλά δεν είχατε τον χρόνο.

2.      Ζητήστε υποστήριξη από τους ανθρώπους σας

Οι σωματικοί τραυματισμοί είναι αρκετά συνηθισμένοι και σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι στον κύκλο σας που αντιμετωπίζουν ή έχουν αντιμετωπίσει μια τέτοια παρόμοια κατάσταση. Η επικοινωνία μαζί τους μπορεί να σας βοηθήσει να μοιραστείτε τα δυσάρεστα συναισθήματα και τις σκέψεις. 

Το να ζητήσετε βοήθεια από αυτά τα άτομα ίσως στην αρχή να σας κάνει να αισθανθείτε άβολα, όμως θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κατάσταση σας, υπενθυμίζοντας σας παράλληλα ότι δεν είστε μόνοι στον αγώνα της αποκατάστασης.

3.      Μάθετε περισσότερα για τον τραυματισμό σας

Μαθαίνοντας περισσότερα για τον τραυματισμό σας, θα βοηθηθείτε ώστε να αντιμετωπίσετε διαφορετικά την περίοδο αποκατάστασης σας. Η ανάγνωση έγκυρων άρθρων σχετικά με τον τραυματισμό σας θα βοηθήσει να απομυθοποιήσετε την κατάσταση την οποία βιώνετε, να κατανοήσετε καλύτερα τα συμπτώματα σας και να αφουγκραστείτε το σώμα σας. 

Επιπλέον, μπορεί να σας δώσει εντυπωσιακές πληροφορίες και χρήσιμες συμβουλές για να περάσετε όσο πιο ανώδυνα γίνεται αυτή την δύσκολη κατάσταση. Τέλος, μην παραλείψετε να συζητήσετε εκτενώς με τον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας, σχετικά με όλες τις απορίες που έχετε γύρω από την κατάσταση σας. 

4.      Αναπτύξτε και διατηρήστε μια ρουτίνα αποκατάστασης

Πιθανότατα, ο γιατρός σας, σας έχει ήδη δώσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο αποκατάστασης για να αντιμετωπίσετε επιτυχώς τον τραυματισμό σας. Η ανάπτυξη μιας ρουτίνας βασισμένης σε αυτό το πλάνο, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε την πρόοδό σας.

Μια τέτοια ρουτίνα που μπορεί να περιλαμβάνει καθημερινές ασκήσεις, πρόγραμμα διατροφής και προπόνηση ενδυνάμωσης, σας βοηθά να θέσετε στόχους στο ταξίδι της αποκατάστασης, οι οποίοι σας δίνουν στιγμές χαράς και προόδου όταν εκπληρώνονται. Σε περίπτωση που δεν έχετε ένα ολοκληρωμένο πλάνο αποκατάστασης, απευθυνθείτε στον γιατρό σας ώστε να το δομήσετε βασισμένο στις ανάγκες σας.

5.      Θέστε ρεαλιστικούς στόχους 

Σύμφωνα με μελέτες, ο καθορισμός στόχων είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ξεπεραστεί μια πρόκληση. O καθορισμός ρεαλιστικά εφικτών στόχων σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μπορεί να σας επιτρέψει να μετρήσετε την πρόοδό σας με μεγαλύτερη ακρίβεια και να γιορτάσετε κάθε στόχο-ορόσημο που επιτυγχάνεται.

Είτε είναι κάτι τόσο μικρό όπως το κούνημα του δακτύλου, είτε κάτι τόσο μεγάλο όσο το πρώτο σας βήμα μετά από μήνες, ο καθορισμός στόχων σας ενθαρρύνει να εκτιμήσετε κάθε μικρή πρόοδο και να αποκτήσετε μεγαλύτερη πίστη στην επόμενη.

Έτσι, η εξαρχής γνώση όλης της διαδικασίας και του πλάνου ανάρρωσης με τους αντίστοιχους στόχους-ορόσημα, θα σας βοηθήσει να αντιλαμβάνεστε καλύτερα την πρόοδο σας και να κοιτάτε μπροστά.

6.      Βάλτε την ψυχική υγεία στο επίκεντρο

Όταν αντιμετωπίζετε έναν σωματικό τραυματισμό και εστιάζετε στην αποκατάσταση του, είναι πολύ πιθανό να μην δίνετε στην ψυχική υγεία σας την προσοχή που χρειάζεται. Η αναζήτηση και η εφαρμογή μεθόδων υποστήριξης ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε θετική διάθεση, ενώ επικεντρώνεστε στη θεραπεία του σώματός σας.

Το να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από το άγχος και να τονώσετε την ψυχολογία σας. Προσπαθήστε να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που σας ηρεμούν και σας διασκεδάζουν ή σας συνδέουν με τον κόσμο γύρω σας. Ο ποιοτικός χρόνος με φίλους, οι ταινίες και σειρές που αγαπάτε και οι βόλτες στη φύση, αποτελούν όλα εξαιρετικά σημεία εκκίνησης.

7.      Εμπιστευτείτε τη διαδικασία αποκατάστασης

Η ανάρρωση από οποιονδήποτε τραυματισμό απαιτεί τεράστια εμπιστοσύνη στη διαδικασία αποκατάστασης. Η αποδοχή της κατάστασή σας είναι πάντα το πρώτο και ένα από τα σημαντικότερα βήματα της διαδικασίας. Να θυμάστε ότι το να νιώθετε ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων είναι απολύτως φυσιολογικό. Είναι αναμενόμενο και κατανοητό να είστε θυμωμένοι και αναστατωμένοι με αυτό που(σας) συμβαίνει. Ωστόσο, η ψύχραιμη αντιμετώπιση θα σας βοηθήσει να ακολουθήσετε πιο εύκολα το πρόγραμμα αποκατάστασης και να βγείτε “νικητές” από αυτήν την περιπέτεια.

Θυμηθείτε ότι η ζωή σας δεν ορίζεται από τον τραυματισμό. Η επιστροφή στην υγιή και δραστήρια ζωή σας είναι θέμα χρόνου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Περιεχόμενα Άρθρου

Γνωρίστε τον ιατρό

Ο Δρ. Βενουζίου είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, ειδικός στη χειρουργική του άνω άκρου και στις παθήσεις ώμου, αγκώνα, καρπού και άκρας χειρός. Έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί σε μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, κοντά σε επιστήμονες καταξιωμένους και πρωτοπόρους στη χειρουργική του άνω άκρου. Η πολυετής εμπειρία του στην αντιμετώπιση σύνθετων κακώσεων και παθήσεων του άνω άκρου και οι επιστημονικές γνώσεις του, εξασφαλίζουν την βέλτιστη φροντίδα του κάθε ασθενούς.

Virtual personal assistant from Los Angeles supports companies with administrative tasks and handling of office organizational issues.